Organisatieontwikkeling

By
2 Minutes Read

WELKE LEER-RUIMTE BENUTTEN WE?

Op mijn basisschool in de Randstad, meer dan vijfendertig jaar geleden, zat ik in de klas met een clubje extraverten. Buiten de klas waren ze mijn vrienden, maar binnen in het klaslokaal vond ik hun gedrag ronduit lastig. Op jonge leeftijd wist ik al dat ik wilde begrijpen waarom mensen zich zo anders gedragen in groepen dan daarbuiten. Voorbij de basisschool: later merkte ik dat het in het werkende leven precies zo ging en nog altijd gaat.

In organisaties ligt de ontwikkel-focus al snel op het individu (het ik), omdat we denken dat we daar veel invloed of grip op hebben. Met opleidingen, een coach of extra leersnacks stellen we ons brein gerust en zetten we onbewust een vinkje bij: ‘werken aan onze professionele of persoonlijke #ontwikkeling’. Dat is A. Nu is het van belang dat we van A naar B bewegen.

Onlangs las ik het boeiende boek ‘De ideale wereld van B.F Skinner’. Gedragspsycholoog Skinner (1904-1990) leverde ons inzichten die ongrijpbaar lijken, maar essentieel zijn om ons gedrag beter te begrijpen.

Skinner zegt dat wat we doen, voor een groot deel te maken heeft met de wereld om ons heen. Dit #behaviorisme is een minder vaak aangehaalde manier om naar leren te kijken. Het zegt dat we ons #gedrag moeten bestuderen, niet alleen wat we denken of voelen. Skinner zei dat wat we van binnen voelen belangrijk is, maar dat ons gedrag vooral door de buitenwereld gestuurd wordt.

Volgens Skinner zijn er drie dingen die ons gedrag sterk bepalen:
1. Onze genen: wat we van onze (voor)ouders krijgen.
2. Onze ervaringen: dingen die we meemaken en leren.
3. De omgeving: waar we zijn en wat er om ons heen gebeurt.

Bekijk je het vanuit Skinner, dan komt ons gedrag meer door waar we zijn en wat er om ons heen gebeurt en meemaken, dan door wie we diep vanbinnen zijn.

Misschien krijgt jouw brein nu een lichte kortsluiting. Want onze omgeving en de #context veranderen steeds. Juist vanwege het inzicht dat ‘wij sterk acteren i.r.t. onze omgeving’ geeft ruimte aan wat we nog kunnen ontdekken in #organisatieontwikkeling en #medewerkersbetrokkenheid.

Wanneer we in organisaties meer aandacht aan het ik en het wij tegelijk gaan besteden, komt er meer balans tussen het #werkgeversdeel (leercultuur en structuur) en #werknemersdeel (individuele percepties). Wat mij drijft is het bijdragen aan het herstellen van de disbalans die we hierin nog vaak zien - dealend met contextuele oorzaken.

Skinner maar ook Kahneman en Sommers geven ons inzichten die een flinke versneller kunnen zijn voor meer balans in groepen binnen en buiten organisaties. Groepen die hun energie en slagkracht kunnen verleggen van individuele percepties naar waar het echt om gaat: wij, die samenwerken aan complexe uitdagingen in de wereld.

https://hubs.ly/Q02pHjqp0 #HRM #Management #leercultuur #Skinner #Kahneman #Sommers #organisatieontwikkeling #teamontwikkeling #groepen #Letsopp #vaniknaarwij

Picture of Esther Duijts

Esther Duijts

Esther is specialist in groepsdynamica en sterk in observatie, analyse en communicatie binnen en buiten organisaties. Zij richt zich op het analyseren en verbeteren van de interacties en prestaties binnen groepen of teams. Bij LetsOpp combineert zij haar kennis en ruime praktijkervaring met groepen in haar rol als manager en trainer.

Author