Behoud medewerkers met feedback: De kracht van Opp app

By
2 Minutes Read

In een tijdperk waarin de arbeidsmarkt dynamischer is dan ooit, is het behoud van medewerkers een hot topic voor HR-professionals, vooral in sectoren met een hoog personeelsverloop zoals retail en horeca. Recent onderzoek suggereert dat het verloop in deze non-desk sectoren tussen de 60 en 70 procent ligt, aanzienlijk hoger dan in andere branches. Dit brengt niet alleen hoge kosten met zich mee voor het werven en opleiden van nieuwe medewerkers, maar het kan ook de klanttevredenheid en de interne teamdynamiek beïnvloeden.

De uitdaging wordt nog groter wanneer we bedenken dat de nieuwe generatie medewerkers, aangedreven door een overvloed aan keuzes op de arbeidsmarkt, sneller geneigd is van baan te wisselen. Daarom is het van cruciaal belang om strategieën te implementeren die niet alleen het personeelsverloop beperken, maar ook de betrokkenheid van medewerkers vergroten.

Luisteren en feedback verzamelen: De eerste stap

Een sleutelstrategie in het behouden van medewerkers is het actief verzamelen van feedback. Dit is niet alleen belangrijk voor het verbeteren van de werkplek, maar het stelt medewerkers ook in staat hun stem te laten horen. Tools zoals de 'Opp app' kunnen hierin een cruciale rol spelen. Deze app maakt het mogelijk om eenvoudig enquêtes en vragenlijsten te verspreiden onder medewerkers, waardoor HR-teams waardevolle inzichten kunnen verzamelen over wat er leeft binnen het team. Het gaat hier niet alleen om het identificeren van problemen, maar ook om het verzamelen van ideeën, sentimenten en het starten van een dialoog met medewerkers. Dit toont aan dat je hun mening waardeert, wat op zich al kan leiden tot een verhoogde betrokkenheid.

14 Tips voor behoud en betrokkenheid

Het verbeteren van de medewerkerservaring is essentieel voor het behouden van personeel. Hier zijn enkele aanbevolen strategieën:

1. Communicatie: Wees duidelijk en transparant over verwachtingen en zorg voor regelmatige individuele en groepsbijeenkomsten.
2. Welkom Voelen: Zorg voor een gestructureerd onboarding programma en integreer nieuwe medewerkers snel en effectief.
3. Opleiding en Training: Investeer in de professionele ontwikkeling van je medewerkers.
4. Doorgroeimogelijkheden: Bied duidelijke carrièrepaden aan binnen de organisatie.
5. Werk-Privé Balans: Respecteer de grenzen tussen werk en privéleven.
6. Erkenning en Beloning: Laat je waardering blijken voor hard werk en succes.
7. Feedback: Verzamel actief feedback en betrek medewerkers bij het verbeterproces.
8. Werksfeer: Creëer een positieve en inclusieve werkomgeving.
9. Teambuilding: Organiseer regelmatig teamactiviteiten om het moreel te verhogen.
10. Flexibele Werktijden: Bied flexibiliteit in werkuren aan.
11. Verantwoordelijkheid en Reflectie: Geef medewerkers verantwoordelijkheden en bied constructieve feedback.
12. Employer Branding: Werk aan een sterk werkgeversmerk dat aansluit bij de identiteit van je medewerkers.
13. Comfortabele Pauzeruimtes: Zorg voor een aangename plek waar medewerkers kunnen ontspannen.
14. Exit-Interviews: Gebruik de feedback van vertrekkende medewerkers om je organisatie te verbeteren.

Conclusie: De 'Opp app' als brug naar betrokkenheid

Het verhogen van de betrokkenheid van medewerkers en het verminderen van het personeelsverloop vereist een multifaceted aanpak, waarbij luisteren naar en feedback verzamelen van medewerkers centraal staat. Door de implementatie van een tool zoals de Opp app, kun je een cultuur van openheid en continue verbetering bevorderen. Dit stelt niet alleen HR in staat om snel te reageren op feedback, maar moedigt ook medewerkers aan om actief deel te nemen aan het vormgeven van hun werkplek. Het resultaat is een sterkere, meer betrokken workforce die de basis vormt voor het succes van je organisatie op de lange termijn.

Waardevolle inzichten?

Als afsluiting een oproep tot actie van Team LetsOpp: Vond je deze inzichten waardevol? Deel ze dan met collega’s of kennissen in je netwerk.  Stuur ons een berichtje of check onze demo’s, dat vinden we ook leuk!

Picture of Esther Duijts

Esther Duijts

Esther is specialist in groepsdynamica en sterk in observatie, analyse en communicatie binnen en buiten organisaties. Zij richt zich op het analyseren en verbeteren van de interacties en prestaties binnen groepen of teams. Bij LetsOpp combineert zij haar kennis en ruime praktijkervaring met groepen in haar rol als manager en trainer.

Author