Wat gebeurt hier nu eigenlijk?

Boek over Groepsdynamiek: je kunt het alleen veranderen als je het ziet
Door auteur Bas van Kesteren

"Hoe komt het toch dat mensen vaak ja zeggen maar nee doen? Dat ze zich een-op-een zo anders gedragen dan in een groep? Dat het steeds dezelfde mensen zijn die het voortouw nemen en anderen dat maar laten gebeuren, ook als zij (en jij!) dat eigenlijk niet willen?

In Wat gebeurt hier nu eigenlijk? helpt de gedragswetenschap ons om precies dat te begrijpen. Het boek leert je waarom gedrag in groepen en teams soms zo ontzettend frustrerend kan zijn, waarom we af en toe vastzittende meningen hebben en waarom mensen vaak zo moeilijk doen. Maar vooral leert het je hoe je het dan in hemelsnaam wél voor elkaar krijgt om binnen een groep effectief samen te werken.

Na het lezen van dit boek kijk je anders naar de groepsdynamiek. Wat je niet weet en ziet, kun je niet veranderen. Maar als je het eenmaal ziet, kun je niet meer terug!

  • Heel toegankelijk en praktisch boek over een best wel ingewikkeld onderwerp
  • De oplossing om elke groep en elk team in beweging te krijgen

'Zou ik het ooit nog aandurven, een vaste baan in een team? Wellicht. Maar dan alleen met dit boek onder mijn arm.'

Chantal van der Leest, gedragspsycholoog, columnist AD en schrijver van Ons feilbare denken op het werk

'Dit boek is een ‘must-read’ voor iedereen die ziet dat doorbraken moeten komen vanuit succesvol samenwerken. De groep die slimmer is dan het slimste individu. Daarmee kunnen we veel maatschappelijke kwesties oplossen. Ruim baan voor dit soort methodische innovaties!'

Hedy van den Berk, bestuursvoorzitter Havensteder & Voorzitter De Vernieuwde Stad"

Boek Wat gebeurt hier nu eigenlijk?
Hoofdstuk 1 Aaargh!
De frustrerende herkenning
Hoofdstuk 1, Aaargh! De frustrerende herkenning, beschrijft veelvoorkomende frustraties in groepsdynamiek, zoals weerstand, beïnvloeding, en waarom mensen vaak ja zeggen maar nee doen. Bas van Kesteren laat zien hoe groepen in cirkels blijven denken, hoe sentimenten en onuitgesproken regels samenwerking beïnvloeden, en waarom bepaalde patronen steeds terugkeren. Hij introduceert het concept van Backward Thinking, waarbij groepen eerder vasthouden aan bestaande structuren dan actief naar oplossingen zoeken. Dit hoofdstuk helpt lezers om deze herkenbare patronen in hun eigen werkomgeving te zien en vormt de basis voor de zoektocht naar effectiever groepsgedrag in de rest van het boek.
Hoofdstuk 2 Huh?
De basis van groepsgedrag
Hoofdstuk 2, Huh? De basis van groepsgedrag, legt uit waarom mensen zich in groepen anders gedragen dan alleen. Bas van Kesteren introduceert belangrijke concepten zoals frameworks, learning loops en sociaal leren, die verklaren hoe groepsnormen en interactiepatronen ontstaan. Hij bespreekt hoe een luide minderheid vaak de richting bepaalt, terwijl de zwijgende meerderheid zich aanpast, en hoe echokamers kunnen ontstaan waarin alleen bevestigende ideeën worden gedeeld. Het hoofdstuk benadrukt het belang van draagvlak en hoe groepsnormen bepalen welk gedrag wordt geaccepteerd. Door deze dynamieken te begrijpen, kunnen teams bewuster omgaan met groepsprocessen en effectiever samenwerken.
Hoofdstuk 3 Oooh!
De zoektocht naar oplossingen
Hoofdstuk 3, Oooh! De zoektocht naar oplossingen, introduceert de Forward Thinking-methode als aanpak om groepsdynamiek positief te beïnvloeden en collectieve intelligentie te benutten. Bas van Kesteren beschrijft drie essentiële ‘poorten’ die groepen moeten doorlopen om effectief samen te werken: bewustzijn van groepsdynamiek, openstaan voor individuele leerprocessen en het benutten van de collectieve intelligentie van de groep. Hij legt uit hoe groepen vaak terugvallen in oude patronen en hoe je dit kunt doorbreken door actief te reflecteren en constructieve interacties te stimuleren. Het hoofdstuk biedt concrete stappen en inzichten om groepen in balans te houden en daadwerkelijk tot vernieuwende oplossingen te komen, in plaats van steeds terug te keren naar dezelfde denkpatronen.
Hoofdstuk 4 Tadaa!
10 oefeningen voor teams
Hoofdstuk 4, Tadaa! 10 oefeningen voor groepen, biedt praktische tools om de inzichten uit de eerdere hoofdstukken toe te passen in de praktijk. Bas van Kesteren presenteert tien oefeningen die helpen om groepsdynamiek te doorgronden en positief te beïnvloeden. Deze oefeningen zijn verdeeld over de drie ‘poorten’ van de Forward Thinking-methode: (1) bewustwording van groepsprocessen, (2) openstaan voor persoonlijke ontwikkeling binnen de groep en (3) het benutten van collectieve intelligentie. Van observeren en herkennen van groepsnormen tot het stimuleren van exploratie en engagement, elke oefening helpt teams om effectiever samen te werken. Het hoofdstuk benadrukt dat blijvende verandering vraagt om bewuste aandacht en actie, zodat groepen niet terugvallen in oude patronen, maar duurzaam in balans blijven.

Als lesmateriaal

"Wat gebeurt hier nu eigenlijk?" is uitstekend geschikt als lesmateriaal en train-de-trainer materiaal voor professionals die werken met groepen, zoals trainers, teamcoaches en leidinggevenden. Het boek biedt niet alleen theoretische inzichten in groepsdynamiek, maar ook praktische methodes zoals de Forward Thinking-methode, waarmee trainers deelnemers bewust kunnen maken van onbewuste groepspatronen.

De 10 oefeningen in hoofdstuk 4 maken het boek direct toepasbaar in workshops en trainingen, zodat teams actief kunnen werken aan effectiever gedrag en betere samenwerking. Door het boek te combineren met interactieve werkvormen, casestudies en reflectiemomenten, kunnen trainers deelnemers helpen om niet alleen inzicht te krijgen in groepsdynamiek, maar ook daadwerkelijk te experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken. Hiermee wordt het een krachtig hulpmiddel om teams en organisaties te begeleiden naar duurzame gedragsverandering.

Wil je meer weten?