Een leider tussen de lijnen
Matthijs van der Welle, een leider binnen de gemeente Rotterdam met een scherpe blik op zowel de menselijke als de organisatorische kant van groepsdynamiek. Voor hem draait het niet om resultaten en regels alleen, maar om het begrijpen van de mensen die ze behalen en of uitvoeren.
Van Barendrecht naar de mooiste "ROTstad"
Matthijs groeide op in Barendrecht, maar vanaf jongs af aan voelde hij zich al verbonden met Rotterdam. "Ik ben geen geboren Rotterdammer, maar het is wel mijn stad. De mooiste ROTstad van Nederland," zegt hij met een glimlach. Zijn jeugd werd gekenmerkt door een diepe interesse in politiek. "Als kleuter al was ik een politieke junkie. Ik wilde minister-president worden. Mijn eerste bewuste herinneringen zijn van Wim Kok, Lubbers en Gerrit Zalm. De opkomst van Balkenende maakte het voor mij allemaal nog concreter."
Een liberale blik op de wereld
Zijn interesse in politiek bracht hem naar de studie Bestuurskunde in Rotterdam. In die tijd groeide zijn fascinatie voor de gemeentepolitiek. "Ik ben opgegroeid in een streng hervormd milieu, in de SGP-hoek, maar thuis kon ik altijd open gesprekken voeren. Dat hielp me om een bredere blik te ontwikkelen." Na zijn studie werd hij lid van de VVD in Barendrecht en bekleedde daar meerdere functies, van bestuurslid tot raadslid. "Ik sta aan de liberaal sociaal groene kant. Eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid is belangrijk. Ik heb echter ook meer en meer geleerd dat de maakbaarheid niet oneindig is. Mensen hebben niet altijd keuzes. Het identificeren van problemen en uitdagingen is belangrijk, dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met de belofte dat je de oplossing hebt, dat je in alles het verschil kunt maken."
Van gemeenteraad naar leiderschap
Zijn carrière bij de gemeente Rotterdam begon direct na zijn afstuderen in 2009. "Ik werd tijdens mijn vakantie gebeld door een bekende van mijn vriendin (nu vrouw) en ik vloeide zo in mijn eerste baan als adviseur Planning & Control bij Stadstoezicht." Vervolgens groeide hij door als directie-adviseur en teamleider Beleid, waar hij leidinggaf aan een groep beleidsadviseurs op toezicht en handhaving. Uiteindelijk werd hij manager Toezicht bij Stadsbeheer. "Het meest opvallende? De kloof tussen beleid en uitvoering. Soms word ik verrast door de naïviteit aan de beleidskant en dan weer aan de uitvoeringskant. Er wordt gedacht dat we alles kunnen sturen, maar de werkelijkheid is weerbarstiger."
In zijn leiderschap ligt de focus op menselijkheid en verbinding. "Ik heb een team van 22 medewerkers en de grootste uitdaging is de balans tussen prestaties leveren en oprecht ruimte geven aan mensen. We werken met belastinggeld, dus de lat ligt hoog, maar ik wil ook echt luisteren naar mijn medewerkers. Ze hoeven het niet altijd met me eens te zijn, ik wil ze juist zien en begrijpen."
De kracht van groepsdynamiek
Een van de opvallende momenten in zijn carrière kwam voort uit een sessie over groepsdynamiek. "We hadden een sessie zonder strakke agenda. Gewoon kletsen, koffie en gebak. Het team was totaal ongemakkelijk. 'Matthijs, is er geen programma? Wat nu?' Maar juist dat loslaten bracht een andere dynamiek."
Zijn observaties over groepsdynamiek bleven hem bezighouden. "Het meest interessante is: wat gebeurt er als je de groep een beetje loslaat? Hoe reageren mensen als er geen strikte kaders zijn? Dat is waar je de echte dynamiek ziet. Later in een teammeeting werd ik in een verhitte discussie over een afwezigheidsmelding getrokken. In plaats van de discussie snel beëindigen en meteen te oordelen, had ik moeten ingaan op en ruimte moeten geven aan het verkennen van de beweegredenen. Dat is waar het om draait: de diepere drijfveren begrijpen."
Een leider tussen de lijnen
Matthijs benadrukt het belang van diversiteit en inclusie, maar wel binnen de juiste kaders. "Het kan gebruikt worden om eigen behoeften op te lossen, terwijl het eigenlijk gaat om de kracht van samenwerking en begrip." Zijn visie op leiderschap is helder: "Balans tussen ruimte geven en een kader neerleggen hoe ver het mag gaan. Leiders mogen wel eens voor de leeuwen gegooid worden, maar ze moeten ook in staat zijn de groep te begeleiden zonder zichzelf te verliezen."
Zijn tips aan leiders binnen Rotterdam zijn duidelijk: "Durf het onbesproken te benoemen. Tijdens een sessie over groepsdynamica besefte ik hoe spannend het is om sociale onderstromen zichtbaar te maken. Maar dat is precies wat nodig is. Het ongemak aangaan en benoemen hoe we onbewust met elkaar omgaan."
LetsOpp: Eerlijke spiegel en scherp dashboard
Zijn ervaring met LetsOpp was verhelderend. "Wat jullie doen is op een open en transparante manier spiegelen. Jullie bieden eerlijke inzichten zonder te oordelen, en helpen groepen echt naar zichzelf te kijken. Niemand komt ermee weg om zich te verschuilen. Het dashboard zit superstrak in elkaar en biedt een heldere blik op de groepsdynamiek."
Een boodschap voor leiders en organisaties
Matthijs heeft een duidelijke boodschap voor leiders binnen Rotterdam en daarbuiten: "Durf het onbesprokene te benoemen. De sociale onderstroom in een groep is bepalend. Wees niet bang om stil te staan bij hoe mensen met elkaar omgaan, ook als dat ongemakkelijk voelt. Dat is waar de echte verandering begint."
Voor organisaties die willen groeien en hun teams beter willen begrijpen, heeft hij een tip: "Kijk naar LetsOpp. De combinatie van data, analyse en menselijke inzichten zorgt ervoor dat je niet alleen naar cijfers kijkt, maar echt begrijpt wat er speelt in je team. En dat is onmisbaar als je vooruit wilt."
Met deze woorden sluit Matthijs het gesprek af. Een leider met een scherpe blik op zowel de menselijke als de organisatorische kant van groepsdynamiek. Voor hem draait het niet om resultaten en regels alleen, maar om het begrijpen van de mensen die ze behalen en of uitvoeren. "Als je de juiste vragen durft te stellen, kom je uiteindelijk tot de kern."