"Vergroten van de deskundigheid teamgedrag"
Over leiderschap, eigen verantwoordelijkheid en groeien als team
Je hebt een loopbaan in het sociaal domein. Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je bij de gemeente Rotterdam terecht bent gekomen?
Zeker. Van origine werkte ik lang in de jeugdhulpverlening. Ik vond het werk ontzettend waardevol, omdat ik mij intrinsiek verbonden voel met mensen die kwetsbaar zijn en het niet vanzelf redden. In 2014 ben ik als leidinggevende gestart binnen de wijkteams in Rotterdam. Dit voelde als een logische keuze, want Rotterdam is wel echt mijn stad. Ik woon in hartje centrum en hou van de reuring en het levendige karakter van Rotterdam. Ik wil graag bijdragen aan het welzijn van de inwoners van mijn stad op een bredere schaal. Binnen de gemeente kon ik mijn werkveld uitbreiden, niet alleen op het gebied van jeugd, maar ook richting andere kwetsbare doelgroepen. Hier zette ik mijn eerste stappen als leidinggevende en al snel als interim teamleider.
Hoe heeft jouw rol zich ontwikkeld sinds je overstap naar de gemeente?
In het begin was ik nog sterk inhoudelijk betrokken bij de casussen, maar na verloop van tijd heb ik die inhoud losgelaten en ben ik mij meer gaan richten op processen. Tegenwoordig stuur ik vooral op hoe we bepaalde werkzaamheden beter kunnen uitvoeren. Mijn rol als leidinggevende is coachend en faciliterend, maar altijd met een duidelijke focus op de doelen die we willen bereiken. Ik geloof erin dat professionals zelf nadenken over de manier waarop ze werken, zolang de kaders helder zijn. Dat geeft hen autonomie en eigenaarschap.
Wat vind je het mooiste aan leidinggeven?
Zonder twijfel het zien groeien van mensen! Die groei kan plaatsvinden binnen hun functie, maar ook daarbuiten. Ik hou van dynamiek en verandering; ik zie mezelf als iemand die chaos kan omzetten in orde en structuren kan helpen bouwen. Het belangrijkste voor mij is dat we met elkaar een verschil maken in het leven van mensen. Of dat nu gaat om huisvesting, inkomen of andere sociale vraagstukken; als team dragen wij bij aan een positieve verandering, groot en klein.
Je hebt met je team gebruikgemaakt van de diensten van LetsOpp. Wat heeft dit jullie opgeleverd?
LetsOpp heeft ons enorm geholpen bij het vergroten van de deskundigheid op het gebied van teamgedrag. Een belangrijk effect was dat het team meer vertrouwen kreeg in de eigen kracht. In plaats van dat ik als leidinggevende altijd de drijvende kracht moest zijn, werd het team zelf actiever. De Teamscan was een waardevolle start voor bewustwording en verandering. Daarnaast heeft het team geleerd om verantwoordelijkheid en regie te nemen, terwijl ik als leidinggevende ondersteunend aanwezig ben.
Kun je een voorbeeld geven van een specifieke oefening die jullie heeft geholpen?
Zeker! Een oefening die we regelmatig toepassen, komt uit het boek Wat gebeurt hier nu eigenlijk? van Bas van Kesteren. De oefening ‘Observeren’ gebruik ik vaak in mijn team. Sommige teamleden melden zich spontaan om even te observeren en van de dynamiek te leren. Dat vind ik prachtig om te zien, want het betekent dat ze zelf actief bezig zijn met hun ontwikkeling. Daarnaast heeft het meer leren over groepsdynamica en collectieve intelligentie ons geholpen in te zien hoe belangrijk het is om als groep te denken in oplossingen en ideeën, in plaats van alleen individuele meningen te laten gelden.
Hoe zou je het werk van LetsOpp beschrijven?
Wat LetsOpp uniek maakt, is de gedegen kennis van groepsprocessen en teamgedrag. Bas van Kesteren en Esther Duijts weten goed aan te sluiten bij de behoeften van teams en bieden maatwerk, iets wat ik tegenwoordig niet vaak meer zie. De Teamscan, de app en de oefeningen zijn goed doordacht en ook nog praktisch toepasbaar. Ik heb gezien dat mijn team leerde effectiever samen te werken en meer hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat is voor mij als leidinggevende een enorme winst geweest waarop ik verder kon bouwen.