9. Ik zit met het team in een negatieve spiraal
In groepsdynamica verwijst een negatieve spiraal naar een patroon waarin teamleden vastzitten in een reactieve houding, waarbij ze voornamelijk terugkijken naar het verleden en zich richten op problemen in plaats van oplossingen.
Situatie
Een team binnen een organisatie ervaart al langere tijd frustraties over onduidelijke communicatie en mislukte projecten uit het verleden. Teamleden halen in vergaderingen telkens dezelfde problemen aan, wijzen naar vroegere fouten en geven het management of andere afdelingen de schuld. Er wordt veel geklaagd, maar er is weinig initiatief om samen vooruit te kijken. Dit creëert een negatieve sfeer, waarin teamleden zich machteloos voelen en waarin de motivatie om bij te dragen afneemt.
Aanpak
De aanpak “Red of verwijder” uit Wat gebeurt hier nu eigenlijk? richt zich op het doorbreken van negatieve groepsdynamiek door bewust te kiezen welke gesprekken en patronen behouden blijven en welke moeten worden losgelaten. Eerst wordt geïnventariseerd welke klachten nog relevant zijn en welke enkel de negatieve spiraal in stand houden. Vervolgens wordt het team geconfronteerd met deze dynamiek en uitgedaagd om actief te kiezen tussen blijven klagen of bijdragen aan vooruitgang. Door gesprekken die teruggrijpen naar het verleden actief af te kappen en de focus te verleggen naar oplossingsgerichte acties, ontstaat er een nieuwe, constructieve teamcultuur met meer eigenaarschap en betrokkenheid.
Resultaat
Door deze aanpak wordt de negatieve dynamiek doorbroken en ontstaat er een nieuw patroon van constructieve gesprekken. Teamleden leren bewust om te gaan met hun manier van communiceren en ervaren dat het mogelijk is om invloed uit te oefenen op de situatie. De sfeer binnen het team wordt positiever, er ontstaat meer betrokkenheid en eigenaarschap, en er komt ruimte voor creatieve oplossingen. Hierdoor verschuift de focus van klagen naar bijdragen, waardoor het team als geheel effectiever en veerkrachtiger wordt.