2022-10 Boek kleurenNew call-to-action

NU BESCHIKBAAR

WAT GEBEURT
HIER
NU EIGENLIJK?

Bas van Kesteren

Groepsdynamiek: je kunt het

alleen veranderen als je het ziet

2022-09 Cover Boek3x

Jij en ik maken het elke dag weer mee. De perikelen in groepen en teams. De weerstand, de sentimenten, de beïnvloeding en andere dynamieken die een belangrijke rol spelen in hoe we sámenwerken en ‘samen werken’. We willen zo graag vooruit met de groep maar dat lukt vaker niet dan wel. Dit is een terugkerend fenomeen dat ons in de greep houdt. Frustratie en ontevredenheid zijn vaak de uitkomsten van onze vergaderingen, overleggen en bijeenkomsten. En die frustratie leidt vaak tot minder betrokkenheid en tevredenheid. Dat kost niet alleen een hoop tijd, maar heeft ook een duidelijk negatieve invloed op de productiviteit en motivatie.

Het kan ook anders, door ons alleen al bewust te zijn van het gedrag van mensen in de groep. We zijn zo vaak bezig met onszelf, onze eigen gedachten en meningen, en met processen en taken, dat we niet of nauwelijks letten op het groepsgedrag.

 

Wat als je meer kennis krijgt over hoe groepen werken? Wat als je beter kunt herkennen wat belemmerende groepsdynamieken zijn? Wat als je de groep zo kunt stimuleren dat deze slimmer wordt dan de slimste mens uit de groep? Wat als je op een nieuwe manier naar samenwerking in groepen gaat kijken?

Door het herkennen van groepsgedrag, een beetje kennis van gedragswetenschap en wat handvatten om de groep of team de juiste impuls te geven, kun je de groep in de Forward Thinking modus zetten. Van passief naar actief. Van individueel naar collectief. Van meningen en oordelen naar ideeën en oplossingen.

Om je alvast een klein voorproefje te geven, vind je hier een audiofragment. Zo krijg je binnen 3 minuten een indruk van het boek.

 

Wil je meer weten?

basvankesteren@letsopp.com

 

Zou ik het ooit nog aandurven, een vaste baan in een team? Wellicht. Maar dan alleen met dit boek onder mijn arm.

Chantal van der Leest 

Gedragspsycholoog, columnist AD en
schrijver van Ons feilbare denken op het werk

Dit boek is een 'must-read' voor iedereen die ziet dat doorbraken moeten komen vanuit succesvol samenwerken. De groep die slimmer is dan het slimste individu. Daarmee kunnen we veel maatschappelijke kwesties oplossen. Ruim baan voor dit soort methodische innovaties!

Hedy van den Berk

Bestuursvoorzitter Havensteder &
Voorzitter De Vernieuwde Stad

2022 Bas Social

Bas van Kesteren verwondert zich al meer dan 25 jaar over groepsgedrag. Hij past inzichten uit gedragswetenschap toe in de praktijk. Met scherpe observaties en inzichten faciliteert hij de stimulerende patronen in de groepsdynamiek die een organisatie, groep of team vooruit helpen. Zijn expertise is het benutten van collectieve intelligentie van groepen onder het motto: watgebeurthiernueigenlijk.nl