De gemeente Rotterdam over de Opp app

 ‘We laten nu 1500 medewerkers meedenken over Anders Werken na corona.’

 

 

Van Backward naar Forward Thinking

Van weerstand, meningen, oordelen ⇒ Naar meedenken, oplossingen en ideeën 

Een organisatie in ontwikkeling, dankzij de Opp app

De gemeente Rotterdam is een grote organisatie met veel medewerkers. De gemeente ambieerde een manier van werken om medewerkers als groep ideeën te laten generen en met elkaar vooruit te kijken.

 Rotterdam kiest voor Forward Thinking

Een goede insteek, want een mening vragen over het verleden (terugkijken) leidt níet tot een hogere betrokkenheid  van mensen. Rotterdam kiest dus voor Forward Thinking. Ze bevragen medewerkers niet naar ervaringen uit het verleden (waar ze als individu toch geen invloed meer op hebben), maar op elkaars ideeën over hoe we de toekomst kunnen inrichten. Ze maken van hun medewerkers een groep en maken hen onderdeel van het oplossingsproces.

mike-van-den-bos-PV8ZvWPxp0I-unsplash

Logo Rotterdam BW @2x-1

jurriaan-F7I6sexmIS8-unsplash

 Baanbrekende manier’

Dennis van den Broek, afdelingsmanager Mens- Arbeidsontwikkeling van de gemeente Rotterdam (cluster Werk & Inkomen) weet nog goed wat zijn eerste reactie was op de Opp app. “Mijn interesse was direct gewekt. Dit kon weleens een baanbrekende manier van werken zijn om het groepsdenken in een organisatie verder te brengen. Mijn nieuwsgierigheid werd alleen maar groter nadat Bas en Saskia mij en mijn collega’s verder meegenomen hebben in het gedachtengoed van LetsOpp en de wetenschappelijke onderbouwing.”

Meedenken op de organisatieverandering en dienstverlening

De gemeente is op kleine schaal gestart met LetsOpp, vertelt Van den Broek. “Met hulp van de Opp app en onder de deskundige begeleiding van Bas, Saskia en Esther hebben medewerkers al op diverse grote onderwerpen mee kunnen denken.” Ze kregen keer op keer nuttige informatie uit de dialogen. “Denk bijvoorbeeld aan het meedenken over de recente organisatieverandering. Maar ook het gesprek over hoe we de dienstverlening aan de Rotterdamse werkzoekenden in de bijstand kunnen verbeteren.”

‘Betrokkenheid op een positieve, effectieve en snelle manier’
Rotterdam verbreedt nu de inzet van de Opp app. “In het cluster Werk & Inkomen zijn bijvoorbeeld 1.500 collega’s benaderd om na te denken over ‘Anders Werken na corona’. Kortom: een effectief en waardevol instrument waarmee we op positieve, effectieve en snelle wijze betrokkenheid creëren."