De achteruitkijkspiegel is voor crisisbestrijding, de voorruit voor betrokkenheid en draagvlak in een organisatie

Wie achteruitkijkspiegel zegt, zegt Hugo de Jonge. We zagen het hem regelmatig uitleggen hoe het werkt met de crisisbestrijding van de corona-pandemie: sturen op wat je kan zien in de achteruitkijkspiegel.  

Het opmerkelijke is dat bedrijven de meeste professionals zo leren kijken. Voortdurend geven we onze feedback op een situatie die zich in het verleden heeft afgespeeld: via vragenlijsten, online surveys, MTO’s en formulieren.

Geef uw mening?

Organisaties willen blijkbaar graag weten hoe wij over gedane zaken denken en daarover onze meningen geven. De insteek van dit terugkijken is dat het mogelijk wordt om iets te verbeteren. Wat we vaak niet weten is dat we het menselijk brein in een licht negatief sentiment zetten als we actief vragen naar het verleden.

Vraag hoe de toekomst eruit moet zien!

Kun je ook vooruit kijken, in plaats van terugkijken? Waar heeft u een beter gevoel bij? De meesten onder ons zullen zeggen dat vooruitkijken meer energie geeft. En dat is ook zo, volgens de sociale gedragswetenschap. Het klinkt misschien als omdenken, en toch heel logisch. Waarom zou je medewerkers, stakeholders, huurders of bewoners niet vragen hoe de toekomst er wat hun betreft uit zou moeten zien en hoe zij daar zelf aan willen bijdragen? Waarbij zij als vanzelf de ervaringen uit het verleden mee-formuleren in hun antwoord over hoe het wél kan? De Opp app is een tool waarmee je dit kunt doen.

Respecteer het menselijk brein

Wat zit erachter dit omdenken? Een mening vragen over het verleden, terugkijken, leidt níet tot een hogere betrokkenheid van mensen. Dat is al jaren bekend. Backward thinking is niet iets waar ons menselijk brein van gaat draaien. Sterker nog, doordat we terugkijken op een situatie in het verleden komt ons gedachtenproces in een licht negatieve modus terecht. We kijken kritisch en gaan in onze tijdlijn na wat er fout is gegaan of wat wij anders zouden willen. Dat we alleen vanuit ons eigen perspectief en belang kijken wordt vaak vergeten.

Forward Thinking is het antwoord

De meeste impact op het verhogen van betrokkenheid is om mensen in de idee-modus te krijgen: Forward Thinking dus. Deze modus is niet op basis van ervaringen uit het verleden (waar ik als individu geen invloed meer op heb), maar op elkaars ideeën over hoe we de toekomst kunnen inrichten. De organisaties die dit doen maken mensen onderdeel van het oplossingsproces.

Extra cadeau: draagvlak volgt

In het proces van Forward Thinking, wat wij dagelijks in de praktijk zien, wordt automatisch draagvlak gecreëerd. Daar hoeft een organisatie dus niet meer aan te ‘werken’ of ‘te regelen’, dat ontwikkelt zich vanzelf, simpelweg doordat mensen bijdragen aan oplossingen en nieuwe richtingen- waar ze zelf over mee hebben gedacht. Besluit de organisatie anders, dan is het begrip hiervoor vele malen groter vanwege actieve betrokkenheid op het proces.

Ben je benieuwd hoe Forward Thinking werkt voor jouw medewerkers, stakeholders, huurders of bewoners? Maak kennis met de Opp app en bekijk de demo.

Contact

Leave a Comment