Als organisatie verder groeien in de nieuwe hybride werkelijkheid

Hoe gaan we om met de balans tussen thuiswerken, op kantoor zijn en het benutten van de 'derde werkplek'? Deze vraag staat op de agenda van elke organisatie. Het hybride werken en de manier waarop is voor veel organisaties nog zoeken. Hoe kun je vanaf thuis, op afstand, toch samen blijven werken? En niet te vergeten: als groep samen verder groeien?
Mensen zijn ‘sociale primaten’: we hebben over het algemeen behoefte aan het ‘echte’ contact. En toch hebben we gemerkt dat thuiswerken best voordelen heeft. Bij nieuwe en jongere medewerkers is de kans groter dat zij tussen de wal en het schip vallen op groepsniveau. Het andere contact door het vele thuiswerken maakt dat de groep als geheel (nog) lastiger 'groeit'.
Wat gebeurt er met het groepsgevoel en denkpotentieel?
Als directeur, HR-manager of teamleider vraag je je wellicht af welke invloed het op afstand werken heeft op het groepsgevoel en het denkpotentieel in je organisatie. Gedragen groepsideeën - namelijk bedacht door de groep zelf - zijn immers relatief snel realiseerbaar, makkelijker bestuurbaar, uitvoerbaar en beheersbaar. Want, ze zijn van ons samen. Hoe kom je daar?
Online collectief geluid ophalen, offline verdiepen
Je kunt zicht houden op de ontwikkeling van de groep. Dit doe je door de groep regelmatig korte inhoudelijke dialogen te laten voeren. Dat kan bijvoorbeeld via de Opp app. Zo haal je eerst online het collectieve geluid op en dit kun je later offline in groepen een vervolg geven. Voortaan staat de output van de grotere groep centraal en is dát het vertrekpunt voor duiding door kleinere groepjes.
Wat een optelsom van individuen wel of niet betekent
Om uit te leggen hoe dit werkt, gaan eerst naar het individu. We zien dat organisaties nog altijd sterk gericht zijn op het individu. Bijna elke organisatie stimuleert de individuele ontwikkeling van haar medewerkers met individuele coaching, opleidingen en trainingen. Daar is op zichzelf niets mis mee. Het gaat echter vaak uit van het beperkte idee dat alle individuen samen niet meer zijn dan de optelsom van deze individuen. De vraag is of een individu die iets leert dit ook kan overbrengen op de groep. Kortom: zijn individuen in staat om de groep slimmer te maken?
Groepsleren bestaat
Wetenschappelijk onderzoek (oa. MIT/Pentland) wijst uit dat elke groep als geheel zélf ook leert. Als je dit als uitgangspunt neemt, kan het niet anders dan dat je heel anders leert kijken naar de samenwerking binnen groepen. We noemen dit ook wel groepsleren of collectieve intelligentie. Ook in de nieuwe hybride werk-werkelijkheid is het mogelijk om de groep - op afstand - te laten groeien.
Benieuwd naar de Opp app? Kijk hier voor meer informatie en het demo-filmpje. Wil je meer leren over groepen? Hou onze kosteloze colleges in de gaten. Inschrijven kan hier.