Betrokkenheid bij een langdurig dienstverband?

Posted by Saskia Reudink on 23-jan-2019 12:18:14

Hoe behouden mensen die langdurig bij dezelfde werkgever werken hun toegevoegde waarde en betrokkenheid?

We komen het vooral bij overheidsinstanties en onderwijsinstellingen tegen. Mensen die al meer dan 20 jaar voor dezelfde werkgever werken. Op zich geen enkel probleem natuurlijk, ze zijn een bron van kennis en continuïteit. Soms echter kan de balans doorslaan. Dan wordt kennis en continuïteit een niet-energieke routine. Of je hoort geluiden als ‘dat werkt niet want dat hebben we al eens geprobeerd’ en zie je tekenen van onverschilligheid of klagen ontstaan.

Hoe doorbreek je dit proces?

We weten al langer (vanuit diverse onderzoeken naar groepsdynamica en sociale data binnen organisaties – Alex Pentland) dat mensen betrokkenheid tonen op het moment dat ze in de zgn. Idee-modus komen. Met elkaar in gesprek gaan over hun eigen ideeën, invalshoeken delen en verbindingen maken met anderen binnen je interne eco-systeem noemen we ‘engagement’. Dat stijgt aanzienlijk, naarmate we mensen meer faciliteren in het delen van ideeën binnen de organisatie.
Een dynamiek die dit versterkt en cruciaal is ook voor de wendbaarheid van de organisatie in een veranderende context, is ‘exploratie’. Exploratie betekent dat mensen buiten de eigen organisatie in contact komen met andere bedrijven, mensen, invalshoeken, branches etc. Door keer op keer ‘nieuwe werkelijkheden’ te zien bij anderen, gaat je brein ‘aan’. Wanneer je deze ervaringen terugneemt naar je eigen organisatie en deze ook deelt door te ‘engagen’ met anderen in je organisatie, zie je de kwaliteit van idee-ontwikkeling, productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid stijgen.
Dus hierbij wat engagement- en exploratie-tips voor de (HR-)managers die aanlopen tegen de groep mensen die al (zeer) lange tijd bij dezelfde werkgever werken en hierbij negatieve of belemmerende dynamieken tegenkomen:
  • Faciliteer exploratie.
Zie een bezoek aan een ander bedrijf of een congres niet als een uitje of een opsteker voor mensen die al lekker aan de slag zijn, maar stimuleer juist iedereen om dit te doen. Wist je dat er (voornamelijk disruptive) bedrijven zijn die dit hebben opgenomen in hun arbeidsvoorwaarden?
  • Faciliteer openheid en veiligheid.
Met andere woorden, als mensen met ideeën komen en hun kop boven het maaiveld durven uitsteken, ‘beloon’ dit dan door niet de deur dicht te gooien maar te luisteren. In andere blogs lees je meer over hoe je kunt gaan stapelen op ideeën, zonder in de ‘ja maar-modus’ te komen.
  • Faciliteer engagement.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld mensen mee te laten lopen bij andere afdelingen binnen de organisatie, of door minder te bellen en e-mailen maar even langs te lopen. Let op: vaak duurt het even voordat de langzittende klagende medewerkers hier echt open voor staan. Stug volhouden dus!
  • Stimuleer interactie tussen generaties binnen de organisatie.
Koppel juist jonge honden aan oudgedienden, maar wel met de spelregels dat ze elkaar niets gaan opleggen, maar open proberen te staan voor elkaars invalshoeken en gedachten.
  • Stimuleer uitwisseling van ideeën.
Nodig eens volkomen onbekende afdelingen uit tijdens je eigen vergadering. Geef ze een half uur de tijd om zichzelf te presenteren en te laten zien wat ze doen. Ik garandeer je ‘aha-momenten’ en nieuwe samenwerkingen.
Wil je gaan experimenteren hiermee en heb je nog vragen? Bel me gerust dan drinken we een kop koffie om je uitdaging te bespreken.
Read More

Tags: samen innoveren, Betrokkenheid medewerkers verhogen, cultuur

7 tips voor idee-ontwikkeling aan de vergadertafel

Posted by Saskia Reudink on 26-mrt-2018 9:30:58
Je kent ze wel: de vergaderingen die lijken op een kakofonie van meningen, waarbij ‘the usual suspects’ de groep (soms letterlijk) overschreeuwen en je eigenlijk van te voren al weet wat de uitkomsten zullen zijn. In de regel zijn vergaderingen meer een belemmering in je agenda, dan een hulpmiddel om je verder te helpen in je werk. Laat staan dat je tot vernieuwende ideeën komt!
Read More

Tags: Groepsdynamica, vergadering, Interne communicatie verbeteren, stakeholders, forward thinking, ideeën, samen innoveren, lerende organisaties

De meest besproken onderwerpen met medewerkers

Posted by Bas van Kesteren on 17-apr-2016 9:56:39
Wat bespreek je eigenlijk met je medewerkers? Niet individueel, want dan gaat het meestal over een beoordeling of over operationele zaken. Nee, wat bespreek je met alle medewerkers en waar kan je hun gezamenlijke denkkracht voor gebruiken? Er leven een hoop inzichten, ervaringen en visies bij de medewerkers. Maar hoe kunnen we daar gebruik van maken? Liefst op een gestructureerde manier.
Read More

Tags: MTO, Betrokkenheid, hrm, hr, leiderschap, samen innoveren, werkdruk, Betrokkenheid medewerkers verhogen, cultuur, samenwerken, werkstress, innoveren, persoonlijk leiderschap