LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

Tevredenheidsonderzoeken maken meer kapot dan u lief is!

Posted by Bas van Kesteren on 4-feb-2016 13:05:09

Wat kost tijd en geld, irriteert uw medewerkers of cliënten en levert niets op? Het antwoord: een tevredenheidsonderzoek. Want u valt mensen lastig met een lange vragenlijst, en uit de antwoorden blijkt alleen wat er in het verleden fout ging en niet hoe het dan wél moet. De oplossing: gebruik een app en vraag naar de toekomst.

Wat was uw ervaring met uw leidinggevende, het afgelopen half jaar? Of: wat was uw ervaring met de kwaliteit van onze producten, met het niveau van onze diensten, enzovoort? Tien tegen één dat het antwoord op die vragen niet positief is, zegt Bas van Kesteren, partner bij The OppCompany. "Als je mensen vraagt om terug te kijken, komen er vaak negatieve ervaringen boven.” Van Kesteren noemt dat 'backward thinking'. “Wat fout gaat maakt meer indruk dan wat goed gaat, en blijft dus langer hangen in het geheugen."

Uit de antwoorden blijkt ook niet wat de medewerkers, cliënten of stakeholders dan wél willen. Want zij dragen in de traditionele tevredenheidsonderzoeken nauwelijks nieuwe ideeën aan. De toon is immers al gezet door backward thinking: het station van positief méédenken is al gepasseerd.

Dat kan anders, vindt Van Kesteren. "Vervang backward thinking door forward thinking. Vraag mensen naar hun toekomst of naar hun wensen - die zijn per definitie positief. En met de app van The OppCompany kunt u de kracht van forward thinking benutten voor uw organisatie.”

Medewerkers, cliënten of andere stakeholders kunnen de app installeren op hun smartphones of tablets. Van Kesteren: “Vervolgens ga je een conversatie aan op basis van forward thinking: hoe zien de deelnemers de toekomst?  Vraag bijvoorbeeld niet 'Wat vond je van je leidinggevende?' maar: 'Wat is jouw definitie van goed leiderschap, en hoe kunnen we dat vormgeven in onze organisatie?' Of: 'Hoe kunnen we u als klant nog beter van dienst zijn?' Zo vergroot je de betrokkenheid van je medewerkers of stakeholders."

Deelnemers kunnen in de app ook zelf onderwerpen en suggesties aandragen of open vragen beantwoorden, zoals: 'Hoe komen we samen de crisis door' of 'Hoe komen we aan nieuwe medewerkers?' Van Kesteren: "Veel mensen zijn niet in staat om vanuit het niets een idee in te dienen. Maar als ze lezen wat anderen aandragen, in de vorm van groepsideeën, reageren ze vaak met 'nu je dát zegt, weet ik ook nog wat'." Van Kesteren noemt dit “Collective Brainpower”.

Op die antwoorden en suggesties kunnen andere deelnemers dan weer reageren. En de ideeën die - door de deelnemers - het meeste worden besproken en het beste worden gewaardeerd, worden overzichtelijk geordend. Van Kesteren: "Normaal laat bij tevredenheidsonderzoeken vooral de loud minority zich gelden. Met onze aanpak leer je eens wat er speelt onder de silent majority.  Zo benut je ook de collective brainpower van je medewerkers, klanten of stakeholders. Geef samen de toekomst vorm - dat bindt."

Wilt u meer weten? Bezoek dan een van onze colleges (kosteloos) die we samen met onderwijsinstellingen en gemeenten organiseren.

KOM NAAR DE COLLEGES - KOSTELOOS

Tags: MTO, Betrokkenheid, Tevredenheid, forward thinking, Betrokkenheid medewerkers verhogen

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE