LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

Hoeveel aannames doet u per dag?

Posted by Bas van Kesteren on 19-feb-2016 15:42:17

Interessante vraag, die we graag ontwijken. Wist u dat organisaties elke dag veel schade lijden door verkeerd genomen beslissingen? De oorzaak ligt voor een belangrijk deel bij aannames en buikgevoelens van mensen, veelal versterkt door de dynamiek van een groep waarbinnen de aannames worden gedaan.

De impact van een aanname, iets wat je denkt of vindt zonder het zeker te weten, is dat anderen denken dat het echt zo is, dat het feitelijk is.  We stellen bijvoorbeeld: 'Uit onderzoek is gebleken...' of 'Wat ik nu in de organisatie vaststel is.. ' of 'Het hele bedrijf is het vertrouwen verloren in...'. Ook een goede is: 'Als Henk het zegt, dan zal het wel zo zijn…'.

Plausibele verklaring = de waarheid?

Soms hebben aannames, of de mensen die ze maken, een dusdanige overtuigingskracht, dat anderen het zonder slag of stoot als werkelijkheid aannemen. Dit komt omdat ons brein continue zoekt naar een snelle verklaring voor een vraagstuk of probleem. En de meest plausibele verklaring, waar of niet waar, wordt geloofd en dus voor waar aangenomen. En daar baseren we dan onze beslissingen op. Daar komt bij dat wanneer we als groep de verklaring' hebben gevonden, dit een krachtige overtuiging is dat het ook zo is. Ik kom met regelmaat deze groepsdynamieken tegen. Geruststellende eensgezindheid, gebaseerd op aannames, willekeur en buikgevoel.

Voor de Story en de Privé is dit hun bestaansrecht. Maar bij cruciale beslissingen die een grote impact hebben is dit spelen met vuur.

Volgende keer als u in een vergadering zit of een discussie voert met iemand, let dan eens op deze uitspraken. Het komt vaker voor dan we denken. We zijn er alleen aan gewend. Het is onze modus operandi om aannames te verwerken in ons brein als verklaring. 

Het heeft allemaal te maken met hoe wij als mens relatief weinig reflecteren en dus valideren wat we zelf denken en zeggen. In deze snelle tijd moeten we als manager of bestuurder ook maar alles weten. En als we het niet weten, dan willen we dat niet graag toegeven. Dan zoeken we dus naar snelle uitwegen. En u raadt het al, dat zijn de aannames. 

Vraag volgende keer eens naar een verdieping als u een ogenschijnlijke aanname hoort. "Ik hoor wat je zegt, maar hoe weten we zeker dat het waar is? Weten we het, of denken we het te weten?" Het is moeilijk te herkennen, en diep versleuteld, maar het kan zo maar zijn dat er een veel betere beslissing wordt genomen. Ook al is dat laatste een aanname.

Wilt u meer weten? Bezoek dan een van onze colleges (kosteloos) die we samen met onderwijsinstellingen en gemeenten organiseren.

KOM NAAR DE COLLEGES - KOSTELOOS

Tags: aannames, buikgevoel

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE