LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

Social intranet maakt nog geen collectieve intelligentie.

Posted by Bas van Kesteren on 4-feb-2016 21:04:04

De (digitale) ideeënbus

In elke organisatie is er wel een mogelijkheid om ergens een idee achter te laten. Hing nog niet zo heel lang geleden de ideeënbus aan de muur, tegenwoordig kunnen we dat ook digitaal doen. De intentie van de meeste organisaties is goed. Het resultaat daarentegen valt in de meeste gevallen erg tegen. En als er dan al een idee in de bus valt, of wordt gepost in de digitale variant, dan weten we eigenlijk hier niet mee om te gaan. 
Ik heb de afgelopen tijd veel gesproken met organisaties en hoe zij de ideeën van de medewerkers tot zich nemen. Daarbij staat vaak de techniek voorop. De 'Yammers' en de 'Sharepoints' vliegen je om de oren. Vaak door de afdeling IT gestuurde processen. Conclusie: technisch werkt het. 
 

De techniek zorgt niet voor idee-ontwikkeling, dat doen mensen!

Dit soort tools wordt vaak met verve geïntroduceerd. Maar wat de meesten na enkele weken concluderen is dat het in de praktijk niet werkt. De techniek moet niet leidend zijn, het proces hoe mensen in de idee-flow komen zorgt dat het een succes wordt of niet.
Ik heb altijd het idee gehad dat de fysieke ideeënbus een uiting van de organisatie was dat men openstaat voor het geluid van de medewerkers. Daarbij maakte het niets uit of er iets inzit of niet. Het gaat om de intentie. Dat vonden de meeste medewerkers voor lange tijd ok. Maar tijden veranderen.
Anno 2018 staan medewerkers meer dan ooit klaar om mee te doen. De manier waarop we dit faciliteren is doorslaggevend. Volgens mij kan dat vrij eenvoudig. 
De kernvraag is nu of u als organisatie uw medewerkers wilt betrekken bij het verkrijgen van nieuwe inzichten. Maak van uw medewerkers geen lijdend voorwerp, maar een bron van collectieve intelligentie die u zomaar ter beschikking heeft.

Wilt u meer weten? Bezoek dan een van onze colleges (kosteloos) die we samen met onderwijsinstellingen en gemeenten organiseren.

KOM NAAR DE COLLEGES - KOSTELOOS

Tags: Betrokkenheid, Medewerkers, ideeën

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE