LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

Get a room!

Posted by Bas van Kesteren on 27-feb-2016 14:20:25

Probeert u wel eens te luisteren zonder gelijk een oordeel te vellen? Weinigen van ons zijn daar toe in staat. Luisteren is al moeilijk, laat staan zonder oordeel. Als we praten dan willen we gehoord worden, we willen overtuigen. Zijn we aan het luisteren, dan zijn we vaak aan het oordelen of willen we eigenlijk ons eigen verhaal vertellen. Je vraagt je bijna af waarom we nog met elkaar praten!

Dat luisteren zonder oordeel heb ik echt moeten leren. De afgelopen decennia heb ik het enigszins onder de knie gekregen. Maar tja, als je gesprekspartners het niet beheersen... We leven in een samenleving waarin we snel en gemakkelijk met een oordeel klaarstaan. Iedereen vindt wel wat. Vaak is het oordeel synthetisch van aard: het wordt gevoed door waarnemingen. En zoals u wellicht weet kunnen waarnemingen zeer subjectief zijn. Om echt onbevooroordeeld te kunnen luisteren moet er wel plaats zijn in uw hoofd, een beetje ruimte beschikbaar.

 

Echokamers

Uw hoofd zit vol met wat we noemen 'echokamers'. Gedachten, oordelen, waarnemingen en ideeën die uw 'bril' en werkelijkheid bepalen. Vaak met wat u recent hebt beleefd of gewoon wat goed in uw straatje past.

Zie uw hoofd eens even als een hotel, met veel kamers. Wat we van onszelf en onze gesprekspartners niet altijd in de gaten hebben is dat het hotel soms vol zit, het is 'fully booked', tot de nok gevuld met uw echo's. Er is geen ruimte meer om nieuwe gasten te ontvangen. Wat vaak gebeurt is dat u deze gasten in een tochtige lobby laat wachten, maar niet toelaat tot uw kamers. Stel nu eens voor dat u in een groep zit met mensen wiens hoofden 'fully booked' zijn! Dat wordt een leuke vergadering! 

Bij het begeleiden van groepsconversaties is dit vaak het eerste wat mij opvalt. De 'fully booked' echokamers. Overstemmen, oreren, langs elkaar heen praten en snel oordelen beheersen de groepsconversatie. Mocht u zich wel eens hebben afgevraagd waarom vergaderingen en discussies zo lang moeten duren en  zo improductief kunnen zijn, dan is dit het antwoord.

 

Maak ruimte!

De oplossing is dat we onze echokamers legen voorafgaand aan belangrijke vergaderingen of groepsbijeenkomsten. Uitchecken dus aub! Als u dit vooraf organiseert, dan zal dit een substantiële verbetering zijn van de productiviteit van bijeenkomst. Zeker met wat grotere groepen. Hoe vaak zeggen we niet dat we 'ons hoofd even willen leegmaken'! Met wat coachingsopdrachten, meditatietechnieken of een goede gespreksleider die wijst op de echokamers kun je als snel grote stappen maken.

Mijn tip: voordat je fysiek bij elkaar komt in een bijeenkomst, start dan al wel een conversatie over belangrijke issues met de groepsleden. Dat kan prima met een opinie- of conversatie-app (Opp App). Zo kom je samen tot relevante onderwerpen die je verder kunt bespreken tijdens de bijeenkomst, waar niet meer gevochten wordt om tijd voor je eigen agendapunt.  Als je vooraf al de onderwerpen samen bepaalt, krijgt u bij alle groepsleden meteen een suite toegewezen. Mensen krijgen vooraf de kans om (anoniem) hun ideeën en mening in te brengen. Tegen de tijd dat de bijeenkomst begint is er binnen de gehele groep al focus en ontstaan er al gedeelde visies. Dat luistert een stuk lekkerder, want wees eerlijk, als wat u zegt echt gehoord en begrepen wordt, dan is dat toch een heerlijk gevoel!

Dus: get a room!

Wilt u meer weten? Bezoek dan een van onze colleges (kosteloos) die we samen met onderwijsinstellingen en gemeenten organiseren.

KOM NAAR DE COLLEGES - KOSTELOOS

Tags: echokamers, vergadering, productiviteit, luisteren

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE