LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

Gecascadeerde associatieve ideeënontwikkeling = betrokkenheid

Posted by Bas van Kesteren on 31-mei-2016 10:37:00

"Wat zegt hij nu", hoor ik u denken. "Een gecascadeerde WAT?" En wat heeft betrokkenheid daarmee te maken?

Over het onderwerp - betrokkenheid creëren - bij bijvoorbeeld medewerkers, leden of andere stakeholders is veel over geschreven. Vaak door schrijvers met een praktische 'doen' insteek of men heeft een incidentele belevenis gehad met positieve resultaten. Maar dit alles is vaak van korte duur.

Uit de sociale gedragswetenschappen is al jaren bekend dat de binding van mensen met een groep alles te maken heeft welke intelligentie hij of zij heeft toegevoegd aan het collectief. En dat mensen elkaar bestuiven met nieuwe ideeën, waardoor je weer getriggerd wordt voor nog betere ideeën.

Niets is zo mooi om met elkaar in een idee-flow  (idee ontwikkeling) te komen, die op basis van elkaars ideeën worden ontwikkeld (associatief) en we telkens tot een hoger niveau komen (gecascadeerd). Al in het begin van de vorige eeuw kwamen wetenschappers tot de ontdekking dat 'the wisdom of the crowds" een dynamiek is die van groot belang is voor ontwikkeling van personen, organisaties en de maatschappij. 

Was dit voor lange tijd een tijdrovend en lastig proces, anno 2018 is dit voor iedereen toegankelijk. Snel en effectief. Met gebruikmaking van de OPP-app, een dialoog app, kunnen de hersenpannen van de interne en/of externe stakeholders worden aangewend om bijvoorbeeld uw organisatie van nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden te voorzien.

Een conversatie voeren via de OPP-app:

Door de inzet van collectieve intelligentie worden ideeën die leven in de stakeholdergroep opgehaald en teruggegeven. Op deze manier wordt de zienswijze verbreed en zal gedrag veranderen. Het collectief komt met eigen werkbare oplossingen, waardoor deze stakeholders actief gaan werken aan een goede cultuur, productiviteit, innovatie etc.

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om succesvol te converseren:

 1. Outside-in: probeer rekening te houden met wat uw stakeholders relevant vinden.
 2. Slimme dialoog: probeer zoveel mogelijk terugkoppeling te geven. Maak mensen enthousiast door hun collectieve intelligentie te benutten en ga op zoek naar een goede balans tussen geven en nemen.
 3. Forward thinking: kijk in uw dialoog met uw stakeholders vooruit, om samen een toekomstige situatie vorm te geven. Terugkijken geeft vaak ongewenste negatieve oordelen en sentimenten.
 4. Sociale groepsdruk / -lering: mensen leren graag van elkaar. En dempen vaak hun afwijkende mening in de richting van de werkelijkheid die de groep laat zien.

Belangrijk om te vermelden is dat de OPP-app niet tot doel heeft de organisatie / management taken te geven. De werking resulteert in zelfreflectie van de groep en eigen regie.

Opbouw van de conversaties:

Een van de dynamieken van de OPP-app is dat we de deelnemers in de ideeën-modus krijgen. Dit laatste heeft een grote impact op de betrokkenheid en tevredenheid van mensen. Om deelnemers van de OPP-app in de ideeën-modus te krijgen kan een volgend traject gevolgd worden:

 1. Start de conversatie door doel en kaders te bespreken. Deelnemers willen graag weten wat de reden is.
 2. Begin met een makkelijke opbouw aan vragen (met gesloten antwoorden) en wissel af met korte berichten, kortom, laat de deelnemers wennen.
 3. Ga samen op zoek naar de definitie van een bepaald onderwerp dat besproken wordt.
 4. Toetsen in de conversatie of het onderwerp relevant is en in welke mate.
 5. Ontdek met elkaar de gewenste situatie.
 6. Hoe komen we tot de gewenste situatie.
 7. Het onderwerp verder verdiepen of deelonderwerpen bespreken en start eventueel weer bij 1.

De OPP-app laat continue zien hoe de groep denkt en koppelt ook de groepsideeën terug aan iedereen. Zo blijft iedereen aangehaakt en ontstaan weer nieuwe inzichten.

Het merendeel van de mensen is niet in staat om vanuit het niets een nieuw idee te ontwikkelen. Daar hebben we uitleg, doelen, kaders en andermans ideeën voor nodig. Wanneer wij andermans ideeën tot ons nemen bouwen we voort op deze ideeën om nieuwe, vaak betere ideeën te ontwikkelen. Deze gecascadeerde associatieve ideeënontwikkeling is de basis van de OPP-app.

De OPP-app is gebaseerd op de basisregels van groepsdynamica.

Tags: Tevredenheid, ideeën, Betrokkenheid medewerkers verhogen

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE