LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

Forward Thinking - MTO 2.0

Posted by Bas van Kesteren on 18-dec-2015 16:33:17

Ik heb in mijn leven al heel wat tevredenheidsonderzoeken ingevuld. Laat ik maar niet optellen hoeveel tijd ik heb gespendeerd aan deze invulexercities. Van medewerkerstevredenheidsonderzoeken (MTO) tot klanttevredenheid en event-feedback. Allemaal met de gedachten om informatie te verzamelen over mijn beleving. Ik mag dus iets zeggen over hoe ik iets heb ervaren, over situaties die zich in het verleden hebben afgespeeld. 

Bij het invullen gaat mijn psyche regelmatig op zoek naar wat er fout ging of wat mij niet aanstond. Waarom? Omdat het makkelijk is om kritisch te zijn over een situatie die buiten mij  zelf ligt en waar niemand meer invloed op uit kan oefenen. Ik noem dit Backward Thinking. Nadenken over iets wat in het verleden is gebeurd, waaraan ik niets meer kan veranderen en waar ik geen invloed meer op heb. 

MTO's en andere onderzoeken barsten van de Backward Thinking vragen. De validatie die wordt gebruikt is dat als we leren van het verleden, we dit mee kunnen nemen naar toekomstige situaties.

Een ding weten we zeker. MTO's (en vooral de O van onderzoek) dragen niet bij om mij als medewerker meer betrokken en tevreden te krijgen. Ik krijg een (digitale) vragenlijst voorgeschoteld, met allerlei Backward-Thinking-vragen. Bij vraag 55 begin ik mij af te vragen waarom ik het allemaal invul. Want ik weet al dat als ik er klaar mee ben, het een aantal weken of zelf maanden duurt voordat er een terugkoppeling komt. En dat is dan alleen maar een diagnose. 

Als medewerker weet je eigenlijk al wat er uitkomt.

Waarom vraagt de organisatie niet aan haar medewerkers wat ons tevreden maakt, en dat wij als medewerkers zelf met elkaar op zoek gaan naar de oplossingen? Forward Thinking.

De enige die mij kan vertellen wat mij tevreden maakt, dat ben ik zelf.

Meer weten? Bezoek een van onze colleges (kosteloos) die we samen met onderwijsinstellingen en gemeenten organiseren.

KOM NAAR DE COLLEGES - KOSTELOOS

Tags: MTO, Betrokkenheid, Tevredenheid, Medewerkers, Betrokkenheid medewerkers verhogen

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE