LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

De 'Enquête': een slecht gesprek met uw stakeholders

Posted by Bas van Kesteren on 29-dec-2015 14:24:50
U herinnert zich vast nog wel een moment waarop u op een feestje was met iemand die veel over zichzelf sprak. Hij bleef maar doorgaan, eindeloos en erg vol van zichzelf. Veel vragen stellen en telkens ook zelf de antwoorden oreren. "Heb jij nou ook...". U probeerde er nog tussen te komen, maar het lukte maar niet. En u maar net doen alsof u geïnteresseerd bent. In werkelijkheid bent u aan het bedenken hoe u onder dit gesprek uit kunt komen. Het liefste toch op een beleefde manier.
Niet positief, zo’n gesprek zonder dialoog of het met elkaar delen van ervaringen en inzichten. Laat staan dat je in een bepaalde 'sociale' leercurve komt met elkaar. Dit laatste is juist vaak de onderliggende beleving van wat we achteraf altijd ‘een goed gesprek’ noemen.
Als u een enquête in de planning heeft om met uw stakeholders te 'communiceren', denk dan even aan de situatie hierboven. U vuurt een vragensalvo af op -voor u- belangrijke mensen. U vraagt ze het hemd van het lijf en geeft ze niet of nauwelijks de kans om van uw verhaal af te wijken. U wilt iets weten en hoopt de antwoorden te krijgen. Wat krijgen uw stakeholders - op het moment van invullen of zoveel later - dan eigenlijk van u terug?
Het resultaat is als in de monoloog op het feestje. Een zeer lage bereidheid tot deelname, geen nieuwe inzichten, en geen prettige ervaring die we nog eens graag herhalen. Nu hoor ik u denken: 'Wie zijn dan die mensen die wel de enquête invullen? In de groepsdynamica noemen we deze groep ‘the loud minority’: een groep(je) van mensen die hun mening klaar hebben, het hart op de tong hebben en maar al te graag van zich willen laten horen, in welke vorm dan ook. En, van wie we dus ook eigenlijk hun mening en ideeën al weten! Maar 'the silent majority'? Tja, hun waardevolle input mist u bij een gemiddelde enquête. 
Als u denkt dat een enquête bijdraagt tot nieuwe inzichten, betrokkenheid, tevredenheid of loyaliteit dan moet ik u helaas teleurstellen. 
We willen toch allemaal een goed gesprek!

Wilt u meer weten? Bezoek dan een van onze colleges (kosteloos) die we samen met onderwijsinstellingen en gemeenten organiseren.

KOM NAAR DE COLLEGES - KOSTELOOS

Tags: Betrokkenheid, Tevredenheid, Sociale Leercurve, Loyaliteit, Bereidheid

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE