LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

Het publiek betrekken bij je presentatie

Posted by Bas van Kesteren on 3-mrt-2016 9:55:55

Nog 53 slides te gaan lief publiek

Ik heb in het verleden veel congressen bezocht. Vaak in grote zalen in binnen- en buitenland, soms op de prachtige locaties, waar de omgeving de inhoud van het congres mooi aanvulde. Tijdens deze bijeenkomsten sta je als deelnemer dan default in de ontvang-stand. Ik ging er van uit dat de organiserende partij vooral wil zenden. Dit geeft af en toe ook wel een lekker gevoel, beetje achterover leunen en aanhoren. 

Mijn hersenpan wordt bij tijd en wijle uitgedaagd om na te denken. Ideeën ontpoppen zich. Maar ik heb geen mogelijkheid om een meer structurele bijdrage aan deze monoloog te leveren. Af en toe wordt er door iemand in het publiek een twitter-post gedaan, maar dan houdt het ook snel op. Na een tijdje begint mijn aandacht te verslappen. En als ik om me heen kijk ben ik niet de enige. De mobiele telefoon is dan een handige en dankbare vriend om wat tijd mee door te brengen. We scrollen massaal op Linkedin, Facebook, Whatsapp, email en soms nog meer. We refreshen de apps, maar na een paar keer is het wel duidelijk dat er niks nieuws is. De gaapjes verschijnen ook. De presentator doet er alles aan om het publiek bij zich te houden. Ik heb de gekste dingen zien gebeuren op zo'n podium. Even wordt onze aandacht getriggerd, maar al snel dwaalt deze weer af naar spannender oorden.

Een presentatie wordt gezien als het overdragen van informatie, lekker met veel powerpoint-slides vol tekst. Rampzalig als de presentator de tekst ook nog eens stoïcijns opleest en het publiek als het ware gijzelt: we worden gedwongen om woord voor woord te volgen, maar zijn vooral geïnteresseerd in het eind! Dat deze overdracht niet helemaal matched met de intelligence van de zaal wordt duidelijk in de feedback-formulieren. Achteraf.

Dynamisch presenteren door de groep te laten participeren

Niet elke presentatie heeft de TED -allure. U zou wel willen, maar de feiten liggen anders. Er is overigens een vrij simpele manier om onze aandacht wel te verhogen. Om ons er moeiteloos bij te houden. Dit heeft alles te maken met dat u ons erbij WIL houden. Zonder dat u strapatsen uithaalt omdat u vindt dat we erbij MOETEN blijven.

Deze nieuwe manier om met (grote) groepen mensen erbij te blijven, noem ik Collective Brainpower. Hoe mooi zou het zijn als de presentator de groep actief laat meedenken en mee bepalen waar hij de focus legt in zijn presentatie. Dat niet alleen de presentator tot mooie inzichten komt, maar dat u en de groep tot nieuwe ideeën en inzichten komen. 

Voor de presentator een fundamentele verandering van presenteren. Niet meer solistisch acteren en oreren. Maar zijn publiek al vooraf inleiden in het verhaal en tijdens de bijeenkomst de opinies van de groep voorleggen en het precies daar over hebben. Dan is de presentatie ook een beetje van ons allemaal.

Wilt u meer weten? Bezoek dan een van onze colleges (kosteloos) die we samen met onderwijsinstellingen en gemeenten organiseren.

KOM NAAR DE COLLEGES - KOSTELOOS

Tags: Betrokkenheid, Collective Brainpower, pulse survey, presenteren

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE