LetsOpp Logo V2@3x-1
WEBINARS  MASTERCLASSES  TRAININGEN  OPP APP  Alleen als het echt dringend is!

Betrokkenheid bij een langdurig dienstverband?

Posted by Saskia Reudink on 23-jan-2019 12:18:14

Hoe behouden mensen die langdurig bij dezelfde werkgever werken hun toegevoegde waarde en betrokkenheid?

We komen het vooral bij overheidsinstanties en onderwijsinstellingen tegen. Mensen die al meer dan 20 jaar voor dezelfde werkgever werken. Op zich geen enkel probleem natuurlijk, ze zijn een bron van kennis en continuïteit. Soms echter kan de balans doorslaan. Dan wordt kennis en continuïteit een niet-energieke routine. Of je hoort geluiden als ‘dat werkt niet want dat hebben we al eens geprobeerd’ en zie je tekenen van onverschilligheid of klagen ontstaan.

Hoe doorbreek je dit proces?

We weten al langer (vanuit diverse onderzoeken naar groepsdynamica en sociale data binnen organisaties – Alex Pentland) dat mensen betrokkenheid tonen op het moment dat ze in de zgn. Idee-modus komen. Met elkaar in gesprek gaan over hun eigen ideeën, invalshoeken delen en verbindingen maken met anderen binnen je interne eco-systeem noemen we ‘engagement’. Dat stijgt aanzienlijk, naarmate we mensen meer faciliteren in het delen van ideeën binnen de organisatie.
Een dynamiek die dit versterkt en cruciaal is ook voor de wendbaarheid van de organisatie in een veranderende context, is ‘exploratie’. Exploratie betekent dat mensen buiten de eigen organisatie in contact komen met andere bedrijven, mensen, invalshoeken, branches etc. Door keer op keer ‘nieuwe werkelijkheden’ te zien bij anderen, gaat je brein ‘aan’. Wanneer je deze ervaringen terugneemt naar je eigen organisatie en deze ook deelt door te ‘engagen’ met anderen in je organisatie, zie je de kwaliteit van idee-ontwikkeling, productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid stijgen.
Dus hierbij wat engagement- en exploratie-tips voor de (HR-)managers die aanlopen tegen de groep mensen die al (zeer) lange tijd bij dezelfde werkgever werken en hierbij negatieve of belemmerende dynamieken tegenkomen:
  • Faciliteer exploratie.
Zie een bezoek aan een ander bedrijf of een congres niet als een uitje of een opsteker voor mensen die al lekker aan de slag zijn, maar stimuleer juist iedereen om dit te doen. Wist je dat er (voornamelijk disruptive) bedrijven zijn die dit hebben opgenomen in hun arbeidsvoorwaarden?
  • Faciliteer openheid en veiligheid.
Met andere woorden, als mensen met ideeën komen en hun kop boven het maaiveld durven uitsteken, ‘beloon’ dit dan door niet de deur dicht te gooien maar te luisteren. In andere blogs lees je meer over hoe je kunt gaan stapelen op ideeën, zonder in de ‘ja maar-modus’ te komen.
  • Faciliteer engagement.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld mensen mee te laten lopen bij andere afdelingen binnen de organisatie, of door minder te bellen en e-mailen maar even langs te lopen. Let op: vaak duurt het even voordat de langzittende klagende medewerkers hier echt open voor staan. Stug volhouden dus!
  • Stimuleer interactie tussen generaties binnen de organisatie.
Koppel juist jonge honden aan oudgedienden, maar wel met de spelregels dat ze elkaar niets gaan opleggen, maar open proberen te staan voor elkaars invalshoeken en gedachten.
  • Stimuleer uitwisseling van ideeën.
Nodig eens volkomen onbekende afdelingen uit tijdens je eigen vergadering. Geef ze een half uur de tijd om zichzelf te presenteren en te laten zien wat ze doen. Ik garandeer je ‘aha-momenten’ en nieuwe samenwerkingen.
Wil je gaan experimenteren hiermee en heb je nog vragen? Bel me gerust dan drinken we een kop koffie om je uitdaging te bespreken.

Tags: samen innoveren, Betrokkenheid medewerkers verhogen, cultuur

Wil je meer weten?

Kom dan naar een van onze kosteloze college.

 

COLLEGES

Koffie

We ontmoeten je graag voor een kop koffie om samen te ontdekken hoe we je kunnen helpen. En mocht je het fijn vinden om de ervaringen van onze klanten te weten, we brengen je graag met ze in contact!

 

BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE